Kunststoffen zijn uitermate geschikt voor recycling. De scheikundige verbindingen in kunststof kunnen oneindig ingezet worden tijdens het kunststofrecycling proces. Omdat kunststof niet afbreekbaar is, is het behoud in de circulaire economie van groot belang. Op ieder moment dat kunststof, om welke reden dan ook, deze cirkel verlaat, heeft dit een negatieve invloed op mens, dier en omgeving. Ten opzichte van nieuw te produceren kunststoffen, is het hergebruiken van kunststoffen ook beter voor het milieu; het gebruik van aardolie wordt verminderd, net als de uitstoot van CO2.

Kunststofrecycling

Veel kunststoffen lenen zich uitstekend voor recycling. Hierbij is het scheiden van type kunststoffen van groot belang. De gescheiden kunststoffen worden verwerkt tot granulaat. Dit vormt de grondstof voor nieuwe producten. Hiervan worden niet alleen nieuwe plastic verpakkingen gemaakt, maar ook fleece, autodashboards en tennisballen.

Kunststof wordt onderverdeeld in acht typen:

  • PETE of PET; wordt gebruikt in onder andere drankenflessen,
  • HDPE; wordt gebruikt in onder andere emmers en kratten,
  • PVC of V; wordt gebruikt in onder andere zeil, riolering en coatings,
  • LDPE; wordt gebruikt in onder andere folie en plastic tasjes,
  • PP; wordt gebruikt in onder andere bloempotten, plastic meubelen en verpakkingen,
  • PS; wordt gebruikt in onder andere plantentrays, wegwerpbekertjes en –koffers,
  • Overige of O;alle kunststoffen die niet onder bovenstaande typen vallen,
  • ABS; wordt gebruikt in onder andere autobumpers en bekistingen van elektrische apparaten.

Veel kunststoffen lenen zich uitstekend voor hergebruik. Hierbij is het scheiden van kunststoftypen van groot belang. De gescheiden kunststoffen worden verwerkt tot granulaat. Dit vormt de grondstof voor nieuwe producten. Hiervan worden niet alleen nieuwe plastic verpakkingen gemaakt, maar ook fleece, autodashboards en tennisballen.

Inzameling kunststof

Voor het inzamelen van kunststoffen heeft Virol diverse inzamelmiddelen beschikbaar. Voor het inzamelen van folie (LDPE) heeft Virol het ‘Pak een zak’ systeem ontwikkeld. In een speciale plastic zak kunt u uw folie inzamelen, de bijbehorende staander maakt het gebruik erg eenvoudig. Ook voor het inzamelen van harde kunststoffen hebben wij diverse containers beschikbaar.

Wilt u weten welk inzamelmiddel past bij de typen kunststof in uw bedrijf?

Vraag een adviesgesprek aan