24 mei 2018

Op vrijdag 18 mei hield Virol samen met partners een bijeenkomst in het Drents Museum met als doel inspiratie op te doen om de circulaire economie in Noord-Nederland een boost te geven. De bijeenkomst was vooral gericht op wethouders en ambtenaren die milieu of duurzaamheid in hun portefeuille hebben. Deze doelgroep kan een voorbeeldrol vervullen in het onderwerp circulaire economie en kunnen ondernemers helpen om hun bijdrage te leveren aan het milieu. Het initiatief van de bijeenkomst kwam van Milieudienst Groningen, Area Reiniging en Virol en de focus lag vooral op kennisdeling.

Verschillende perspectieven

Het onderwerp ‘Noord-Nederland circulair’ werd vanuit verschillende perspectieven belicht. KNN Advies gaf alle feiten over circulaire economie in Noord-Nederland, waardoor de noodzaak voor verandering helder werd. De input van Area was een (letterlijke) wake-up call om in actie te komen om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie in het Noorden. Virol E-waste gaf een kijkje in  de verwerking van AEEA (Afgedankte Elektronische en Elektrisch Apparaten) en de Virol E-waste Academy. In samenwerking met verschillende partijen zorgt Virol E-waste voor de hoogwaardige recycling van grondstoffen, waardoor er minder restafval ontstaat en er geen waardevolle grondstoffen verloren gaan. Tevens zorgt Virol voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is het nu mogelijk om, via de nieuwe Virol E-waste Academy, een opleiding te volgen binnen het nieuwe leerwerktraject.

De Milieudienst Groningen heeft al grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Rijden op waterstof is een van de stappen die kort geleden is geïntroduceerd bij de gemeente. Een ander project waar de gemeente nu mee bezig is, heeft te maken met het hergebruik van latexverf. Uit deze projecten blijkt dat duurzaamheid en de bijdrage aan de circulaire economie ook bij de Gemeente Groningen hoog in het vaandel staan.

Circulaire economie en de overheid

Ook vanuit de Tweede Kamer kwam input door middel van een interview met Agnes Mulder, Tweede Kamerlid van het CDA en woordvoerster op gebied van Economie en Klimaat (waaronder circulaire economie). Zij gaf aan dat de overheid een actieve rol kan spelen in de verduurzaming van de regio, door bijvoorbeeld bij opdrachten voorrang te geven aan bedrijven die conform de circulaire economie handelen.

Positief ontvangen

Na afloop van de bijeenkomst hebben wij veel positieve reacties gekregen op dit evenement en hadden velen inspiratie opgedaan om hun deel bij te dragen aan de circulaire economie in Noord-Nederland. Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag!